Hoe nu verder?
Wenst u hulp en begeleiding van XuuX, neemt u dan vrijblijvend contact met ons op of vraag of uw dierenarts contact met ons opneemt. Indien wij nog geen overeenkomst met uw dierenarts hebben, is dat geen probleem, wij leggen dan alsnog het contact.
Na soms jarenlange onvoorwaardelijke liefde komt helaas het moment van loslaten. Wat is er dan allemaal mogelijk en wat past het beste bij uw situatie.
Crematie – Begraven – Destructie
Vaak weten mensen niet zo snel wat ze moeten doen na het verlies van een geliefd huisdier. Overmand door verdriet is het dan ook best lastig om een beslissing te moeten nemen. Daarom belichten wij de 3 mogelijkheden afzonderlijk.
1. Crematie
Het cremeren van een huisdier gaat eigenlijk op dezelfde wijze als het cremeren bij mensen. Als enige verschil is dat u ervoor kunt kiezen om uw huisdier met enkele andere diertjes (maximaal 3) te laten cremeren. U kunt dan daarna niet beschikken over de as, deze wordt gezamenlijk verstrooid op een daarvoor speciaal bestemd strooiveld. Indien u ervoor kiest om toch de as van uw huisdier terug te willen ontvangen, dan wordt uw dier individueel gecremeerd. Zo bent u ervan verzekerd dat u de as van uw dier ook terug krijgt. Hier letten wij nauwgezet op, uw dier wordt door ons persoonlijk begeleid en voorzien van zijn naam en uw familienaam bij iedere stap die genomen wordt. De crematie oven heeft een gemiddelde temperatuur van 900 graden. Een crematie duurt maximaal 1,5 uur, afhankelijk van de grootte van het huisdier.
2. Begraven
Indien er mogelijkheden zijn kunt u uw huisdier begraven in eigen tuin mits u voldoet aan een aantal voorwaarden. U moet uiteraard rekening houden met het milieu, wat inhoudt dat het dier niet gewikkeld mag worden in o.a plastic. Daarbij is het verstandig om het dier met minimaal 1 meter aarde te bedekken. Dit is noodzakelijk omdat andere dieren nogal eens de neiging hebben een kadaver te willen opgraven. Bedenkt wel hoelang u denkt te willen blijven wonen in uw huidige woning. Bij een eventuele verhuizing is het bijna onmogelijk een begraven dier te kunnen meenemen. Ook zijn er speciale dierbegraafplaatsen waar dit voor u geregeld wordt. Zo heeft u toch altijd een plekje om uw huisdier te kunnen bezoeken. Wij kunnen u meer informatie verstrekken over de mogelijkheden in onze regio.
3. Destructie
Dit is een ander woord voor het vernietigen. Vroeger werd er, om de pijn te verzachten, vaak gezegd dat dieren die ‘achter blijven bij de dierenarts” gezamenlijk worden gecremeerd. Dit is natuurlijk ook zo als ze naar destructie gaan, maar dit gaat niet op de wijze zoals dit altijd geschetst wordt. Indien men kiest voor destructie en men weet waarvoor men kiest, prima! Maar vaak is dit niet het geval. Destructie houdt in dat een destructiebedrijf de kadavers met een vrachtwagen ophaalt bij bijvoorbeeld boeren, visbedrijven, slachthuizen en dierenartsen en deze brengt naar het verzamelpunt. Daar worden de dieren en het dierlijk afval verzameld en gezamenlijk vernietigd. Veel mensen denken dan dat het wordt verwerkt in hondenvoer, dit is niet het geval. Wel wordt er o.a. stookolie van gemaakt.
Wist u dat…
Er een testament is voor uw huisdier. U kunt dan de wensen die u voor uw huisdier heeft invullen op een papier en dit bewaren bij uw eigen polis. Soms bent u zelf niet (meer) in staat om uw wensen kenbaar te maken of bent u zo overmand door verdriet dat helder denken niet mogelijk is, dan staan uw wensen in ieder geval beschreven. Wenst u hier gebruik van te maken dan mag u contact opnemen met Stichting Dierenuitvaart via info@stichtingdierenuitvaart.nl
Aan dit document zijn geen kosten verbonden en wordt u als liefhebbende huisdierbezitter als service aangeboden.